Livrare gratuita la comenzi  > 1000 Ron.
0744 250 385Livrare gratuita   > 1000 Ron.

Totul despre planetarele auto

19/02/2021
Totul despre planetarele auto
Planetara reprezinta o piesa importanta a sistemului de transmisie si are rolul de a duce energia cinetica a motorului catre roata. Ea este un ax cardanic cu doua articulatii la capete, numite capete de planetara (extern si intern). Astfel, o  planetara este compusa din 3 piese: cele 2 capete care se pot inlocuit in cazul unei defectari (capul dinspre cutie si capul dinspre roata) si un ax fix.

In functie de tractiunea masinii, asezarea planetarelor difera astfel ca, la masinile care au tractiunea pe fata, planetarele ies direct din cutia de viteze. In schimb, la masinile cu tractiune spate, asezarea este diferita. Din cutia de viteze iese un cardan care merge catre un diferential, iar din acest diferential ies planetarele care transmit miscare de rotatie catre rotile din spate.
 

Cum ne dam seama ca planetara nu functioneaza corespunzator?


Defectarea planetarelor este semnalata de diverse zgomote la care trebuie sa fim atenti:
  • Zgomote puternice la plecare de pe loc
  • Zgomote puternice la realizarea unui viraj
  • Batai in zona rotii cand se accelereaza pentru a trece intro treapta superioara sau cand se franeaza pentru a reduce viteza
In cazul in care, pe parcursul deplasarii, masina ta scoate aceste zgomote, este indicat sa-i faci revizia periodica si sa nu amani schimbarea piesei, daca acest lucru este necesar, pentru a nu avea mai apoi surprize neplacute.


Cum se defecteaza planetarele?


Durata de viata a planetarelor tine foarte mult de atentia pe care soferul o acorda ingrijirii si intretinerii masinii, cat si de stilul de condus al acestuia. In mod obisnuit, planetarele unei masini cu tractiune spate sunt mai putin predispunse la defectare decat in cazul masinilor cu tractiune fata. Acest lucru se datoreaza faptului ca planetarele acestor masini sunt protejate de diferential, iar momentul de torsiune cade pe ax.

In schimb, in cazul masinilor cu tractiune fata, lucrurile stau usor diferit. Planetarele acestor masini sunt mai predispuse la defectare decat in cazul celor cu tractiune spate si asta din cauza asezarii lor. Astfel, la executarea unor viraje, se exercita o forta suplimentara pe articulatia planetarelor, ceea ce duce la uzura si defectarea acestora.

Din punct de vedere financiar, planetarele au un pret accesibil in comparatie cu alte piese. Insa, daca acestea nu sunt schimbate la timp, pot duce la defectiuni severe si costisitoare a altor piese. In functie de uzura, se poate achizitiona piesa integral sau se pot cumpara componentele acesteia, separat. Important este ca atunci cand sesizezi ca ceva nu este in regula, sa actionezi in consecinta.

In magazinul nostru online de piese auto Cluj, am pregatit o gama larga de planetare auto pentru diverse tipuri de masini. Comanda online sau vino in magazinele noastre din Cluj-Napoca pentru a achizitiona piesele auto de care ai nevoie.







Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare




Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare




Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙