Tot ce trebuie sa stii despre ambreiaj

Pedala de ambreiaj este o componenta importanta a masinilor cu transmisie manuala deoarece prin apasarea ei are loc cuplarea cutiei de viteze si respectiv, prin eliberare decuplarea ei. In cazul masinilor automate, pedala de ambreiaj nu este actionabila de catre conducator, insa ea exista. Datorita frecventei de folosire, ambreiajul este una dintre piesele auto care se uzeaza foarte usor. In cazul in care aceasta a cedat, masina necesita un kit nou care implica costuri ridicate.

Rolul ambreiajului este de a schimba vitezele in timpul condusului. Mai exact, prin apasarea ambreiajului are loc transferul miscarii de rotatie a motorului, prin volanta, la cutia de viteza. Prin eliberarea pedalei se realizeaza angrenarea ambreiajului.

Cum iti dai seama ca ambreiajul este uzat?


In primul rand, un semn al uzurii ambreajului poate fi pierderea capacitatii de accelerare a masinii. Acest lucru este sesizabil, in special atunci cand faci trecerea dintr-o treapta de viteza in alta.

In al doilea rand, uzura ambreiajului poate fi observata atunci cand apesi pedala, iar aceasta nu mai opune aceiasi rezistenta asa cum se intampla in conditiile normale.

De asemenea, un alt indicator al uzurii poate fi zgomotul. Daca la actionarea pedalei, ambreiajul emite un zgomot, atunci este posibil ca rulmentul de presiune sa fie defect. Acelasi lucru se poate aplica si in cazul vibratiilor.

Prevenirea defectarii ambreiajului

  1. Ai grija ca turatia motorului sa fie cat mai mica atunci cand angrenezi ambreiajul.

  2. Apasarea si eliberarea pedalei de ambreiaj trebuie facuta lin, fara miscari bruste.

  3. Atunci cand stai la semafor ia piciorul de pe ambreiaj.

  4. Foloseste ambreiajul doar atunci cand este necesar.

Daca ambreiajul masinii tale nu functioneaza cum trebuie si observi ca trebuie inlocuit, atunci va trebui sa iti achizitionezi un kit complet nou.

La noi pe site gasesti piese auto de calitate la cele mai avantajoase preturi. Intra si rasfoieste portofoliul nostru online!